İş ve Örgüt Psikolojisi Sempozyumu
İş Hayatından Beklentiler Çalışması

FARKLI CİNSİYET KİMLİĞİ VE CİNSEL YÖNELİMDEKİ ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İŞ HAYATINDAN BEKLENTİLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI ÇALIŞMASI

Katılımcı olmanız için davet edildiğiniz bu çalışma Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Savaş Ceylan, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü yüksek lisans öğrencisi Sabriye Pamukçu, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğrencisi Halime Kaçmaz ile İ. D. Bilkent Üniversitesi Felsefe Bölümü öğrencisi Serhat Özdemir tarafından yürütülmektedir. Çalışmaya 18 yaşından büyük üniversitesi öğrencileri katılabilmektedir. Çalışma tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır ve bu çalışmaya katılıp katılmamayı seçme hakkına sahipsiniz. Çalışmanın herhangi bir aşamasında katılımdan vazgeçebilirsiz. Üniversite ile ilişkiliyseniz (öğrenci, personel ve/veya yakını olmak gibi); araştırmayı kabul etme veya etmeme durumunuz ya da herhangi bir nedenle çalışma programından çıkarılmanız veya kendinizin çıkması sizinle ilgili akademik değerlendirmeleri ya da size verilmekte olan hizmeti olumlu veya olumsuz etkilemeyecektir. Bu çalışmaya aldığınız bir dersten ekstra puan almak için katılıyorsanız, çalışmaya katılmamanız durumunda size alternatif bir puan alma imkanı mutlaka sağlanacaktır.

 

Bu çalışmanın amacı her cinsiyet kimliği ve cinsel yönelimdeki üniversite öğrencisinin iş hayatına hazırlık süreci ve iş hayatından beklentilerine ilişkin görüşlerini öğrenebilmektir. Cinsiyet kimliğinden kastettiğimiz trans, kadın, erkek, trans kadın, trans erkek vs. olmak; cinsel yönelimden kastettiğimiz ise lezbiyen, gey, biseksüel, heteroseksüel, aseksüel vs. olmaktır. Çalışmanın amaçları doğrultusunda katılımcılara iş hayatına yönelik hazırlıkları ile ilgili sorulara ek olarak kişisel bilgilerine dair sorular sorulmaktadır. Bazı katılımcıların kişisel bilgilerinin (ör: yaş, ırk, din, cinsiyet kimliği, cinsel yönelim) istendiği sorulardan rahatsız olabileceği bilinmektedir. Mülakatta yer alan soruların rahatsız edici olduğunu düşünürseniz istediğiniz soruyu yanıtsız bırakabilir veya herhangi bir zaman çalışmaya katılmaktan vazgeçtiğinizi bildirebilirsiniz. Sorularımıza vereceğiniz yanıtları kayıt altına alabilmek için, onay vermeniz durumunda, ses veya görüntü kaydı alınacaktır. Mülakat esnasında veya sonrasında herhangi bir rahatsızlık hissederseniz, iletişim bilgileri bu belgede yer alan araştırmacılara başvurabilirsiniz. Araştırmacılar rahatsızlıkların giderilmesi için gerekli yardımı sağlayacaktır. Araştırma sorularınız verdiğiniz yanıtlar kimlik bilgilerinizden bağımsız olarak kodlanacak ve verdiğiniz yanıtlar araştırmacılar dışında kimse ile paylaşılmayacaktır. Araştırmada elde edilecek sonuçlar bilimsel amaçlı olarak rapor edilebilir ve yayınlanabilir. Bu süreçte kimliğinize ilişkin bilgiler gizli tutulacaktır. Sadece bilimsel amaçlarla toplu halde veri analizi yapılacaktır.

 

Çalışmaya katılmanız için, aşağıdaki formu imzalayarak gönüllü katılımınızı belirtmeniz gerekmektedir. Devamında bulunan formu imzalayarak araştırmanın içeriğini anladığınızı ve katılmaya razı olduğunuzu belirtmiş olacaksınız. Formu onaylamadan önce lütfen aklınıza gelen tüm soruları, sizinle görüşme yapacak olan araştırmacıya sorunuz.

 

 

 

 

Katılımcı Beyanı

 

Hacettepe Üniversitesi Psikoloji Bölümü öğretim görevlisi Dr. Savaş Ceylan ve ekibi tarafından yürütülen ve katılımcısı olmam teklif edilen araştırma ile ilgili yukarıdaki bilgileri dikkatlice okudum.

Bu çalışmaya katılırsam bana ait bilgilerin gizliliğine özen ve saygıyla yaklaşılacağına inanıyorum. Toplanılan verilerin bilimsel amaçla kullanımı sırasında kişisel bilgilerimin korunacağı konusunda bana yeterince güven verildi.  Araştırmadan istediğim zaman ayrılabileceğimi ve bunun herhangi bir yaptırımı olmayacağını anladım.

Yukarıda yapılan tüm açıklamaları ayrıntılarıyla anlamış durumdayım ve tek başıma belirli bir düşünme süresi sonucunda araştırmaya katılmam için yapılan bu daveti gönüllülük içerisinde kabul ediyorum.

 

  • Katılımcı:

Adı, soyadı:

Adres:

Tel:

İmza:

                                Tarih:

  • Araştırmacı:

Adı, soyadı:          Dr. Savaş Ceylan

Adres:    H.Ü. Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü

Tel:                         +903127805339

e-posta: savasc@hacettepe.edu.tr

İmza:                     

Çalışmayla ilgilenmeniz takdirde, aşağıdaki adresler üzerinden sonuçlar hakkında bilgilenebilirsiniz.

Dr. Savaş Ceylan                                               savasc@hacettepe.edu.tr

 

Yarı-Yapılandırılmış Mülakat Soruları

 

 

  1. Doğum Yılınız
  2. Yaşamınızın çoğunun geçtiği yeri, 1- Hiç Muhafazakar değil, 10 – Aşırı Muhafazakar skalasını kullanarak yanıtlayınız.
  3. Eğitiminize devam ettiğiniz üniversite
  4. Okuduğunuz bölüm
  5. Sınıfınız
  6. Daha önce herhangi bir yarı-zamanlı veya tam-zamanlı işte çalıştınız mı?
  7. Şimdi alfabetik sırada okuyacağım seçeneklerden hangisi cinsiyet kimliğinizi daha iyi tanımlamaktadır? (Erkek, Kadın, Trans, Trans Erkek, Trans Kadın, Diğer, Belirtmek İstemiyorum)    
  8. Şimdi alfabetik sırada okuyacağım seçeneklerden hangisi cinsel yöneliminizi daha iyi tanımlamaktadır? (Aseksüel, Biseksüel, Gey, Heteroseksüel, Lezbiyen, Diğer, Belirtmek İstemiyorum)
  9. Cinsiyet kimliğiniz ve cinsel yöneliminiz konusunda çevrenizin ne kadarına açıksınız?
  10. Bölümünüzün mezunları tipik olarak nerelerde çalışıyor?
  11. Siz nasıl bir yerde çalışmak istersiniz?
  12. Çalışmak istediğiniz alanda kolaylıkla iş bulabileceğinizi düşünüyor musunuz?
  13. Çalışmak istediğiniz alana hazırlık için neler yapıyorsunuz?
  14. Kısa ve uzun vadeli kariyer planlarınız var mı? Varsa neler?
  15. Kariyerinizin ilk yıllarına dair maaş beklentiniz nedir?
  16. Çalışmak istediğiniz işin nitelikleri nelerdir?
  17. Çalışma hayatınızdaki ideal liderinizde olmasını beklediğiniz davranış, tutum ve özellikler nelerdir?
  18. Çalışma hayatınızdaki ideal iş arkadaşlarınızda olmasını beklediğiniz  davranış, tutum ve özellikler nelerdir?
  19. İşe başvuru ve işe giriş aşamalarından başlayan ve işyerinde performansın değerlendirilmesi, terfi veya işten atılma gibi kararların  alınması süreçlerinde adaletli bir çalışma hayatı bekliyor musunuz?
  20. İş hayatının daha adil olabilmesi için sizce siyasi, ekonomik, sosyal, vb. neler yapılması gerekir?